Wordt het energielabel verplicht voor verkoop van je huis?

energielabel

Energielabel vanaf 1 januari 2013 echt verplicht.

Sinds 1 januari 2008 moeten eigenaren van woningen bij verkoop of verhuur van hun huis een energielabel overhandigen aan de koper of huurder. Tot nu toe is dit label echter bijna nooit aanwezig bij de overdracht van een huis.

De overheid wil dat er toch altijd een energielabel bij verkoop of verhuur aanwezig is. Daarom wordt vanaf 1 januari 2013 het energielabel echt verplicht bij de verkoop of verhuur van een woning.  De notaris moet dat waarschijnlijk straks controleren.

Wat is het energielabel?

Het energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid van de woning en is bedoeld om energiebesparende maatregelen te stimuleren. Het energielabel voor woningen loopt van A tot en met G. Het A-label is het energiezuinigst en het G-label het minst zuinig. Het energielabel is maximaal 10 jaar geldig.

Is het energielabel verplicht?

Het energielabel is verplicht bij verkoop en verhuur van woningen. Een verhuurder hoeft alleen een energielabel te overhandigen bij een nieuw huurcontract. De verplichting geldt ook voor nieuwe huurcontracten voor onzelfstandige woonruimten, zoals studentenkamers en ook voor sommige vakantiewoningen. Het label is daarnaast verplicht bij verkoop en verhuur van utiliteitsgebouwen, zoals kantoren, scholen, fabrieken en ziekenhuizen.

De verplichting is niet van toepassing op monumenten als bedoeld in de Monumentenwet 1988 of in een provinciale of gemeentelijke monumentenverordening. Het energielabel is ook niet verplicht voor woonboten, woonwagens en caravans.

Wat is de sanctie als er geen energielabel is?

Als je als huizenkoper te maken krijgt met een verkoper die geen energielabel wil overhandigen, kun je het beste een eigen makelaar inschakelen om de verstrekking van het label door de verkoper te stimuleren. Bovendien kunt je als koper of als nieuwe huurder naar de rechter stappen als de eigenaar weigert een energielabel te overhandigen. Verder kunnen gemeenten eigenaren wijzen op deze plicht.

De eigenaar die bij verkoop of verhuur geen energielabel overhandigt, krijgt momenteel nog niet te maken met sancties. Deze sancties zijn wel in voorbereiding. Ze worden uiterlijk per 1 januari 2013 ingevoerd.

Wat verandert er per 1 januari 2013?

De wijzigingen per 1 januari 2013 komen in het kort op het volgende neer:

  • Energielabel verplicht tijdens overdracht bij notaris
    Bij verkoop van een woning moet een energielabel aanwezig zijn. Is er geen label, dan is eigendomsoverdracht bij de notaris niet mogelijk. Het energielabel zal daarom al vanaf het begin van het verkoopproces ter sprake komen.De notaris moet dienst weigeren als het energielabel niet aanwezig is.  Dat is een erg zware maatregel. Dienstweigering is namelijk iets wat de notaris niet zo maar mag doen. De Koninklijke Notariele Beroepsorganisatie (KNB) vindt dat ook:

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) vindt dienstweigering door een notaris een te zware sanctie. Een bestuurlijke boete waarbij een dwangsom moet worden betaald bij het ontbreken van een energielabel volstaat. Deze sanctie wordt in veel andere lidstaten van de EU toegepast en past beter bij de aard van de overtreding. 
In plaats van aanpassing van de Woningwet zou volgens de KNB ook de Wet koop onroerende zaken gewijzigd kunnen worden zodat de notaris eerder in het koopproces wordt betrokken. Hierdoor kan hij koper en verkoper wijzen op het energielabel en dat eerder voor hen regelen. Dat is vaak goedkoper en minder ingewikkeld. 
Houdt de regering vast aan het voorstel dan vindt de KNB het belangrijk dat er een adequate en eenvoudige methode komt om te controleren of een certificaat verplicht is, of die is afgegeven en wanneer. 

  • Bij ontbreken energielabel 10% minder huur
    Huurders van huurwoningen in de vrije sector hoeven maandelijks 10% minder huur te betalen zolang de verhuurder geen energielabel overhandigt. Dit geldt alleen bij nieuwe huurcontracten vanaf 2013. Deze regel geldt ook voor huurders van utiliteitsgebouwen, zoals winkels en kantoren. Verhuurders worden zo extra gestimuleerd om een energielabel aan te vragen.Voor gereguleerde huurwoningen (sociale huurwoningen) geldt de 10%-regeling niet. In deze sector is het energielabel namelijk onderdeel van het woningwaarderingsstelsel (puntensysteem). Dat wil zeggen dat het energielabel al meetelt bij het vaststellen van de maximale huurprijs.
  • Individueel óf collectief label bij appartementen
    Bij verkoop of verhuur van appartementen is vanaf 1 januari 2013 zowel een individueel als een collectief label toegestaan. Een Vereniging van Eigenaren (VvE) kan een collectief label aanvragen voor het hele complex. Voorwaarde is dan wel dat de appartementen technisch en bouwkundig voldoende op elkaar lijken.
  • EPC-berekening niet meer toegestaan
    Bij verkoop of verhuur van een gebouw jonger dan 10 jaar mag tot 1 januari 2013 ook een EPC-berekening (berekening van de energiezuinigheid) worden overhandigd, in plaats van het energielabel. Vanaf 1 januari 2013 is dat niet meer toegestaan.
  • Energielabel verplicht in advertenties
    Professionele partijen, zoals makelaars, die onroerend goed verkopen of verhuren, zijn verplicht om de klasse van het energielabel (A t/m G) te vermelden in hun advertenties. Dit geldt voor alle gebouwen waarvoor een energielabel is afgegeven.
  • Label zichtbaar in publieke gebouwen
    Alle gebouwen waarvan een overheid meer dan 500 m2 in gebruik heeft, moeten een energielabel hebben. Dit moet op een plek hangen die voor iedereen zichtbaar is. In andere gebouwen groter dan 500 m2 waar veel publiek komt, zoals winkels of banken, moet een energielabel ook zichtbaar zijn, als dat aanwezig is.
Nog niet definitief
De wijzigingen liggen nu nog bij de Tweede en Eerste Kamer, zodat nog niet definitief bekend is of de bovenstaande regeling ingevoerd wordt.
Tip van HWTip?

Wil je het energielabel van je woning opvragen, dan kun je dit doen via EP-online.nl. Op deze website staan alle geldende energielabels.

Voor meer informatie over het energielabel, kijk op http://www.energielabel.nl/woningen. Voor alle wetteksten kijk op https://zoek.officielebekendmakingen.nl/dossier/33124.

Bovenstaande teksten zijn gedeeltelijk ontleend aan: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/energielabel-woning.

Hans-Willem Heetebrij

Ik ben notaris/partner bij een notariskantoor. Vastgoed en familierecht zijn mijn specialismen binnen het notariaat. Daarnaast ben ik een fan van Social Media.

1 reactie

  1. Boudewijn Heylen schreef:

    Een overzicht van de meeste artikels over het energieprestatiecertificaat vindt u op de volgende link: http://www.epcdiensten.be/nieuwsplatform.asp .
     
     

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.