Nieuw model levenstestament
Vanaf 1 april 2015 is er een nieuw model (van de financiële volmacht uit het) levenstestament. Hierin is een apart onderdeel voor het regelen van de financiële zaken opgenomen. Hierover hebben de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) en de Nederlandse Vereniging voor Banken (NVB) overeenstemming bereikt. Het levenstestament is nu werkbaarder voor banken. De onduidelijkheid die bij banken bestond of iemand wel of niet de volledige zeggenschap heeft over de financiën van een derde behoort hiermee tot het verleden. Levenstestamenten die gemaakt worden volgens het nieuwe model zijn voor banken acceptabel.
Voor banken was de inhoud van het levenstestament soms praktisch niet uitvoerbaar, bijvoorbeeld wanneer er meerdere gevolmachtigden zijn die alleen samen mogen handelen. Een bank kan namelijk niet zien of de gevolmachtigden samen achter de computer zitten om te internetbankieren of met zijn tweeën bij de geldautomaat staan om geld te pinnen. Ook hadden de banken liever dat afspraken over geld die alleen tussen volmachtgever en gevolmachtigde gelden, niet in de volmacht kwamen. Bijvoorbeeld dat er per week niet meer dan 1.000 euro gepind mag worden. Gevolg daarvan was dat banken soms niet met het levenstestament konden werken.
Model gewijzigd
Dat probleem is nu opgelost. In overleg met de KNB, NVB en de grote banken is het model voor levenstestamenten op een aantal belangrijke punten gewijzigd. Zo wordt expliciet aandacht besteed aan de reden die iemand heeft met het maken van het levenstestament. Een bank weet dan zeker dat het de bedoeling is dat de volmacht ook geldt als de klant bijvoorbeeld dement is. Daarnaast krijgt de gevolmachtigde nu de ruimst mogelijke bevoegdheden. Iedere gevolmachtigde mag zelfstandig de bankzaken regelen, ook als er meerdere gevolmachtigden zijn. Om mogelijk misbruik van de ruimere bevoegdheden van de gevolmachtigde tegen te gaan, is een andere beschermingsregeling ingebouwd: de bepalingen over rekening en verantwoording en toezicht zijn sterk uitgebreid.
Bestaande levenstestamenten / algemene volmachten
Mocht je al een levenstestament of algemene volmacht gemaakt hebben, dan kan het in sommige gevallen zinvol zijn deze te vernieuwen naar het nieuwe model. Zeker als je twee of meer personen hebt aangewezen als gevolmachtigde. Overleg daarover met je notaris.
Daarbij is het ook goed om bijvoorbeeld medische wilsverklaringen in het levenstestament te heroverwegen; zijn deze nog steeds wat je wilt?
Heb je nog geen levenstestament gemaakt?
Als je nog geen levenstestament hebt gemaakt, dan is het handig daar eens over na te denken. Voor een checklist voor een levenstestament, kun je kijken op de 2015 campagnewebsite van de KNB ‘Wie van de drie‘.
Centraal in de campagne ‘Wie van de drie’ staat het levenstestament, waarin je kunt aangeven wie voor jou beslissingen neemt als je dit zelf niet meer kunt. Het doel van de campagne is mensen te laten nadenken over hun eigen situatie of die van hun naasten. De campagne biedt daarnaast handvatten om deze soms lastige situatie bespreekbaar te maken. De campagne duurt tot eind 2015.
Je kunt ook mijn eerdere blogartikel over het levenstestament nog eens nalezen.
Bron: KNB