Update 2018: Inmeting perceel door het Kadaster

KadasterIn mijn artikel ‘Inmeting perceel door het Kadaster: wat is de beste manier?‘ heb ik verteld hoe inmeting van een perceel door het Kadaster werkt en wat de kosten zijn. Hier krijg je mee te maken als je een gedeelte van een kadastraal perceel koopt. Het Kadaster komt dan de nieuwe grenzen/oppervlakte inmeten.

Het Kadaster heeft onlangs haar tarieven voor 2018 bekend gemaakt. Daarin zijn enkele wijzigingen doorgevoerd, waaronder ook eentje voor kleine percelen. De inmeting daarvan kan nu goedkoop op twee manieren.

Wat zijn de wijziging in de tarieven van het Kadaster?

Het Kadaster heeft het volgende nieuwsbericht gepubliceerd:

De tarieven van het Kadaster blijven in 2018 op het peil van 2017, er vindt geen algemene wijziging plaats. Wel zijn per 1 januari 2018 enkele aanpassingen in de tariefstructuur aangebracht en is er een beperkte aanpassing in enkele specifieke tarieven.

Belangrijkste aanpassingen:

  • Nultarief voor doorhaling hypotheken via KIK;
  • Grenscorrecties ook bij splitsing op verzoek tegen laag tarief;
  • Verlaging van het tarief voor het woningrapport van € 26,50 naar € 17,50.

De aanpassingen in de tarieven worden doorgevoerd:

  • ter bevordering van de rechtszekerheid;
  • op basis van wensen van klanten;
  • vanuit de behoefte aan meer consistentie in onze tarieven.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft de tarieven voor 2018 goedgekeurd.

Wijziging artikel inmeting perceel

Het Kadaster heeft nu dus het ‘grenscorrectietarief’ (kleine percelen van max. 100 m2) ook mogelijk gemaakt bij ‘Splitsen van percelen’ (vooraf inmeting met definitieve grenzen). Tot nu toe was dit alleen bij de optie Voorlopige Kadastrale Grenzen (VKG) mogelijk.

Dit betekent een voordeel als je graag duidelijkheid hebt over de grenzen voordat je een perceeltje gaat overdragen. Voorwaarde is wel dat het gaat om een grenscorrectie met een naastgelegen buurperceel of bij projecten met meer dan 50 percelen.

Uiteraard heb ik mijn artikel ‘Inmeting perceel door het Kadaster: wat is de beste manier?‘ aangepast hierop. Dat kun je nu bekijken. Je mag concrete gevallen ook altijd voorleggen, zie onderaan het artikel.

 

Hans-Willem Heetebrij

Ik ben notaris/partner bij een notariskantoor. Vastgoed en familierecht zijn mijn specialismen binnen het notariaat. Daarnaast ben ik een fan van Social Media.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.