Update 2019: Inmeting perceel door het Kadaster

KadasterIn mijn artikel ‘Inmeting perceel door het Kadaster: wat is de beste manier?‘ heb ik verteld hoe inmeting van een perceel door het Kadaster werkt en wat de kosten zijn. Hier krijg je mee te maken als je een gedeelte van een kadastraal perceel koopt. Het Kadaster komt dan de nieuwe grenzen/oppervlakte inmeten.

Het Kadaster heeft onlangs haar tarieven voor 2019 bekend gemaakt. Daarin zijn enkele wijzigingen doorgevoerd, waaronder ook voor kleine gedeeltelijke percelen. 

Wat zijn de wijziging in de tarieven van het Kadaster?

Het Kadaster heeft het volgende nieuwsbericht gepubliceerd:

Het Kadaster wijzigt per 1 januari 2019 zijn tarieven. Het gaat hierbij om een algemene inflatiecorrectie van 2%. Daarnaast passen we een aantal specifieke tarieven aan om het gebruik van digitale diensten verder te stimuleren en de rechtszekerheid te bevorderen. Dit betekent dat we een aantal tarieven verhogen en een aantal verlagen.

Het Kadaster ziet een ontwikkeling van minder transacties in de vastgoedsector doordat het woningaanbod krimpt en de nieuwbouw achterblijft. Als gevolg hiervan nemen de inkomsten af. Daarnaast hebben we te maken met stijgende kosten om de rechtszekerheid te blijven borgen en de dienstverlening aan onze klanten in stand te houden. Hierdoor is een beperkte tariefstijging noodzakelijk.

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft de tarieven voor 2019 goedgekeurd.

Belangrijkste aanpassingen:

Een toelichting op de bovenstaande aanpassingen en een volledig overzicht van de (nieuwe) tarieven per 1 januari 2019 vindt u op onze tarievenpagina.

Wijziging artikel inmeting perceel

Het Kadaster heeft dus o.a. het ‘grenscorrectietarief’ (kleine percelen van max. 100 m2) duurder gemaakt bij ‘Splitsen van percelen’ (vooraf inmeting met definitieve grenzen). Daarnaast is er nu ook weer een tarief voor de verificatiemeting verschuldigd (€ 55,-); dit was tot nu toe kosteloos. De andere kosten voor inmeting gaan ook allemaal omhoog.

Positief is dat samenvoegen van percelen (‘Verenig’) nu kosteloos is. Dat kan uiteindelijk een besparing opleveren als je gedeelten van meerdere percelen wilt overdragen (eerst samenvoegen tot 1 perceel, dan pas splitsen).

Uiteraard heb ik mijn artikel ‘Inmeting perceel door het Kadaster: wat is de beste manier?‘ aangepast hierop. Dat kun je nu bekijken. Je mag concrete gevallen ook altijd voorleggen, zie onderaan dat artikel.

Hans-Willem Heetebrij

Ik ben notaris/partner bij een notariskantoor. Vastgoed en familierecht zijn mijn specialismen binnen het notariaat. Daarnaast ben ik een fan van Social Media.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.