Hoe haal je jezelf als kind uit het testament van je ouders?
Deze vraag kreeg ik onlangs van Martijn. Het is een vraag die met enige regelmaat gesteld wordt. ‘Ik wil geen erfgenaam van mijn ouders zijn, vanwege de slechte verstandhouding, maar hoe haal ik mezelf uit hun testament?‘.
Inzage in het testament van je ouders?
Het antwoord luidt dat je dit zelf niet kunt regelen. Je ouders bepalen in hun testament (als dat er tenminste is), wie hun erfgenamen wel of niet zijn. Het is hun persoonlijke, uiterste wilsbeschikking waarin zij aangeven wat er met hun nalatenschap gebeurt. Beide ouders kunnen daar zelfs verschillend over denken en verschillende testamenten maken. Het is dus ook geen ‘contract’ wat je als ouders met elkaar afsluit.
Het testament van je ouders wordt pas openbaar bij hun overlijden. Dan weet je ook of dat het laatste testament was. De notaris zal dat controleren bij het opmaken van de verklaring van erfrecht.
Wat kun je dan wel doen om geen erfgenaam te zijn?
Je zult allereerst moeten wachten tot het overlijden van je ouders. Dan pas wordt bekend wie de erfgenamen zijn (via het testament dan wel via de wet), en of je daar bij zit. Lees in dit artikel hoe je er achter komt of je erfgenaam van iemand bent.
Mocht je wel erfgenaam zijn, maar je wilt dat niet, dan kun je de nalatenschap verwerpen. Dit houdt in dat je geen erfgenaam meer bent en dus ook geen aanspraak kunt maken op de nalatenschap. Dus ook geen recht op foto’s, spullen, etc.
Hoe verwerp je de nalatenschap?
Dit doe je door de Rechtbank een akte van verwerping op te laten maken. Hieraan zijn wel griffierechten verbonden (momenteel € 134,00). De notaris stelt hier meestal een volmacht voor op die je moet ondertekenen, en de notaris zorgt dat de akte bij de Rechtbank gemaakt wordt. Uiteraard zal de notaris hier zelf ook een nota (naast die griffierechten) voor sturen. Informeer dus vooraf naar de kosten.
Let op als je zelf ook kinderen hebt!
Als je de nalatenschap van je ouders verwerpt, kan het zo zijn dat je kind(eren) voor jou in de plaats komen (zgn. ‘plaatsvervulling’). Die zullen vervolgens dan ook de nalatenschap moeten verwerpen. Als de (klein)kinderen echter minderjarig zijn, dan heb je evenwel toestemming van de kantonrechter nodig voor verwerping. Indien het saldo van de nalatenschap positief is, dan zal de kantonrechter die toestemming niet snel geven.
Voor meer informatie wend je je na het overlijden tot de notaris die de nalatenschap in behandeling heeft. Je kunt natuurlijk dan ook een eigen (partij)notaris inschakelen.
Lees ook dit artikel als je geen erfgenaam wilt zijn van iemand.